پرسش :

چرا مهريه زن را نقد نمي گيرند تا مردم مهريه هاي سنگين و غيرقابل پرداخت را قرار ندهند؟


شرح پرسش :
پاسخ :
الف) اين مسأله در زماني درست است كه شارع از اول تعيين مقدار معين را لازم دانسته باشد؛ آن گاه سخن از اينپديد مي‏آيد كه «چگونه مي‏توان آن را به گونه‏اي شناور و انطباق‏پذير با شرايط زماني و مكاني تنظيم كرد»؛ ليكن چنانكه گفته شد، شارع مقدس مصلحت غالبي در اين امر نديده و لازم نديده است كه آزادي‏هاي فردي را در اين زمينهمحدود سازد.
ب ) مسلما بالا بردن مهريه براي جلوگيري از طلاق كار چندان خوبي نيست؛ بلكه در روايات آمده است كه «مهريهسنگين خود موجب اختلاف در خانواده است» و اختلاف اصلي‏ترين عامل طلاق مي‏باشد. بنابراين رويه فوق هرگزدرست نيست. اما اين كه بخواهند از طريق اجبار و وضع قوانين در اين مسأله دخالت كنند معلوم نيست كه تا چه مقدارمؤثر باشد؟ بلي در صورتي كه شرايط ويژه‏اي در جامعه پديد آيد كه مسأله مهريه‏هاي سنگين واقعا مشكل آفرينباشد، حكومت مي‏تواند به حكم ثانوي، قوانيني در اين زمينه وضع كند. در اين رابطه مي‏توانيد با هم فكري دوستانخود و ديگر كساني كه در اين زمينه‏ها آشنايي عميق‏تري دارند، طرحي تهيه و به نهادهاي قانون‏گذاري كشور ارائهكنيد.
ج ) هر قراردادي - همان گونه كه بسته مي‏شود - بايد رعايت شود و تنظير آن به نماز - كه امري تعبدي است و درآن قصد قربت شرط مي‏باشد - متفاوت است. اگر قرار باشد با تغيير نيت به شكلي كه شما ترسيم كرده‏ايد، مسائلحقوقي دگرگون شود، هيچ قراردادي در جامعه دوام واستحكام نخواهد داشت و تمام نظام حقوقي جامعه برهمخواهد ريخت.
د ) اولاً، مسأله شرايط خاص زماني، آن هم در جامعه ما، مسأله ديگري است و چنان كه در بند «ب» گفته شد،مي‏توان آن را به صورت حكم ثانوي مورد بررسي قرار داد.
ثانيا، خلط مسائل با يكديگر درست نيست. در تمام جوامع بشري يك سري امور اخلاقي غير لازم الاجراء وجوددارند و يك سري امور حقوقي و لازم الاجراء.
eporsesh.com